miercuri, 13 martie 2013

Yasmina Moscovici - Nudul ca poetizare a trupului feminin

Întotdeauna spiritele discrete şi-au trădat în opera lor, fără voie, frumuseţea naturii proprii. Se poate afirma acelaşi lucru despre pictoriţa de origine venezuelană, Yasmina Moscovici, un artist plastic apreciat, care trăieşte nobil şi tăcut, parcă pe un preludiu de Bach, la marginea Cetăţii Domneşti.
WWW.VOCEA-OLTENIEI.RO
Yasmina Moscovici   La fel de spectaculoasă şi dinamică se întoarce pe simezele Muzeului Municipal Curtea de Argeş, de această dată, într-o formă aproape academică, surprinzînd cu atît de frumos „cioplite" nuduri, într-un limbaj pictural desăvîrşit, care atrage spre arta sa ca o magie. Parcă dăruind pînzelor picătura frunţii sale şi frumuseţea energiei descătuşată de tot ceea ce ar fi întîmplător, Yasmina Moscovici nu caută într-o lume de abstracţiuni, ci demonstrează de ce este unică şi irepetabilă pentru noi.
   Născute dintr-o ştiinţă a sevelor, nudurile vin să se justifice pe ele însele, pictoriţa le smulge din întuneric parcă, le aduce la lumină, ca să ceară ochiului să le presimtă, nu să le măsoare. Astfel ele se înfăţişează ca o poemă coloristică viguroasă pe o traiectorie de zbucium şi reflecţie în oglindă. Structură, metaforă, creştere, tensiune interioară sau gesturi simple plasate ca centru de greutate şi accent pe reprezentare şi spectaculos, nudurile Yasminei Moscovici vor supravieţui timpului, precum „Venus dintre stînci" al lui Velazquez.

citeşte TOT articolul - CLICK aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu